A betegség hasznos munka, felajánlhatjuk másokért

Püspök atya szerint „maga a betegség tevékenység, amellyel hasznot hajthatunk. Jól emlékszem, amikor az öreg Cserháti József pécsi püspök úr annak idején ment be a kórházba, én pedig mint a titkára kísértem. Felsorolt nekem három nevet, és azt mondta: ,Laci, ezt a szenvedést most fölajánlom ezért a három papért.’ Ilyen lélekkel vonult be a klinikára.” A teljes interjú megjelent az Új Ember február 11-i számában.

Olvass tovább

Püspök atya gondolatai Baján

Bíró László az Évközi 3. vasárnapon homíliát mondott az olvasmányokról, majd kiselőadást tartott a szentségi házasságról, a családias egyházról és az egyházias családról, az ünnepek, rituálék, valamint a kommunikáció fontosságáról. Kattintson a „Tovább olvasom” gombra, majd kattintson püspök atya fotójára a hanganyag lejátszásához!

Olvass tovább

Előadás a sebekről, a sebzettség értékéről

Az elváltakat segítő, 25 éves AVE-szolgálat jubileumán a sebekről szólt előadásában Bíró László püspök, amelyek értékesek is. A sebek sokkal inkább Jézus identitásához tartoznak, mint az arca – idézte fel XVI. Benedek pápa tanítását.

Olvass tovább

A pécsi székesegyház Nagyházas közössége létrejöttének 45. évfordulóját ünnepelték – a Magyar Kurír beszámolója

Október 7-én újabb legendás csapat, a pécsi székesegyházi plébánia Nagyházas közösségének tagjai találkoztak a Dóm Kőtárban egymással és a csoport egykori lelki vezetőjével, Bíró Lászlóval, aki arra buzdított: legyen feladatunk a hitet közvetíteni, és egymást felkarolva, amiben lehet, segíteni, nem beleállva az individualista gondolkodásba. Találjunk vissza abba a lelkesedésbe, ami valamikor bennünk volt, ahogy Ferenc pápa fogalmazott: „A testvériség ne párologjon el közülünk.” Ne építsünk lelki burkot magunk körül, figyeljünk egymásra!

Olvass tovább

Bíró László celebrált szentmisét és mondott homíliát a bátai Szent Vér-zarándoklaton

Az örök Isten emberré lett. Vére van. Megjelent a térben és időben, hús-vér ember lett az örök Ige. A Szent Vér ezt a jézusi identitást mutatja meg, erre emlékeztet minket. De a Szent Vér-ereklyében a felebaráti szeretet, az értünk kiontott vér, a másokért való lét titkát is ünnepeljük. Az ősegyház óta minden szentmisében elhangzik: „Ez az én vérem, mely sokakért kiontatik” (Lk 22,20). Ez a másokért való lét, ezért ezen a zarándoklaton arra a krisztusi meghívásra kell figyelnünk, mely szerint mi is merjünk egymásért való lét lenni, mert a létnek nincsen más értelme, mint hogy szerteszét ajándékozzuk.

Forrás: Magyar Kurír

Olvass tovább

A házasságről szóló videósorozat 5. része

A szülők örömmel, de egyben szorongással is újságolják, hogy kamaszodik a gyerek. A gyermeknek és a szülőnek sem egyszerű ez a helyzet. A fiatal látszólag bezárkózik, de valójában igényli a személyességet, a beszélgetéseket, hogy érezze szülei szeretetét, törődését, mert szeretné megosztani a gondolatait a szüleivel, de csak akkor, amikor éppen képes rá. Fontosak a spontán beszélgetések, amikor örömét, bánatát, adott esetben titkait is elmondja a szülőnek. Ajándékozzunk neki figyelmet! Ugyanakkor segítsünk megtalálni gyermekünknek a megfelelő kortárs közösséget, mert van pár év, amikor a baráti kör véleménye a mérvadó.

Olvass tovább

Bíró László püspök celebrált szentmisét a belvárosi főplébánia megalapításának 975. évfordulóján

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-Főplébánia-templom közössége idén ünnepli alapításának 975. évfordulóját. Augusztus 14-én, Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén Bíró László nyugalmazott tábori püspök mutatott be koncelebrált szentmisét. Koncelebrált Osztie Zoltán, a templom plébánosa, valamint Balogh Péter Piusz gödöllői premontrei apát és piarista szerzetesek.

Olvass tovább

A házasságről szóló videósorozat 4. része

Nagy öröm az egész családnak, amikor megérkezik a várva várt gyermek, unoka. Fontos azonban, hogy a szülői feladatok teljesítése mellett ne feledkezzünk el házastársunkról, ápoljuk házasságunkat.
Örüljünk együtt a gyermeknek és bölcsen vonjuk be a nagyszülőket az unokák körüli teendőkbe, hogy jusson időnk házastársunkra is.

Olvass tovább

A házasságről szóló videósorozat 3. része

Nagy ajándék, amikor megtudja a házaspár, hogy az Isten életet ajándékozott nekik. Boldog szakasza a házasságnak az első gyermek érkezése: figyeljünk a születendő gyermekre, de ne hanyagoljuk el a már megszületett házasságot sem. A várandósság lefoglalja a házaspárt, az édesanyát, édesapát egyaránt, ezért újra meg kell tanulniuk a gyermekvárás ideje alatt az egymásra figyelést. Az új élethelyzetben sem szabad elfelejtenünk a házasságot, az egymásra figyelést, az én-te beszélgetést.

Olvass tovább

Püspök atya és közössége, a CsüCsop hétvégi lelkigyakorlaton ünnepelte kettős jubileumát

Püspök atya és az egykori budapesti egyetemista hittanos közösségéből kinőtt Csütörtöki Csoport közel 200 tagja ünnepelte a CsüCsop 25 éves jubileumát és lelki vezetőjének 70. születésnapját, a Covid-járvány miatt megkésve. Vácon, a hétvégi lelkigyakorlat keretében előadást tartott még a házigazda Marton Zsolt megyéspüspök, és rövid tanúságtételekkel gazdagították az együttlétet a közösség egykori papnövendék segítői, valamint három jezsuita atya. Az eseményről (87) fényképes tudósítást közölt a Magyar Kurír, az Új Ember, interjú hangzott el a Kossuth Rádió „Tanúim lesztek” c. műsorában. Linkek a „Tovább olvasom” gombra kattintva.

Olvass tovább

Növekedés a házasságban

Püspök atya elmélkedése a családról, amely a rádió magazinjának februári számában jelent meg. A rádióban „OTTHON A CSALÁDBAN A szeretet öröme – Beszéljünk a családról!” címmel kéthetente szombaton jelentkező műsorban lehet találkozni Püspök atya gondolataival.

Olvass tovább