Több mint százan vettek részt június 28-án, pénteken késő délután a Szent János és Pál-kápolna szentmisével egybekötött búcsúján. A Petkó Tamás plébános által celebrált misét Szekszárd szülötte, Bíró László tábori püspök gyógyulásáért ajánlották fel.

A plébános a mise elején emlékeztetett, Bíró László szíve Szekszárdért dobog, ide mindig hazatér. Hozzátette, a püspök, aki mindig aktív volt, hihetetlen erővel, de nagy fájdalommal viseli, hogy most kórházi ágyhoz kényszerült és nem tud lábra állni.

Petkó Tamás felolvasta a híveknek Bíró László üzenetét, melyben a forráshoz való visszatérés és a hagyományok őrzésének fontosságára világított rá. Mint Bíró László levelében írta, Szekszárd két legősibb kápolnája a Kórház- és a Remete Kápolna városunk történelmének két kiemelkedő pontja. A Remete Kápolna a csurgó forrással együtt az ősi zarándokhelyek jellegét hordozza, őrzi. A folyamatosan csurgó csobogó üzenetet közvetít: a víz mindig a forrásnál a legtisztább, minél inkább eltávolodunk attól, annál zavarosabb a víz. A Kórház Kápolna oltárképe, mely feltehetőleg magánál a kápolnánál is régibb és Szent János, valamint Szent Pál vértanúkat ábrázolja, az ide települt németek jámborságára emlékeztet és szintén a források tisztaságát hordozza.

A püspök azzal folytatta levelét, Európa legnagyobb bűneként tartják számon, hogy elengedte gyökereit, eltávolodott a forrástól. Szavai szerint a Remete- és Kórház Kápolna szüntelenül arra hív bennünket, hogy merjünk szemben úszni az árral. Mint írta, nem szabad megfeledkezni a város védőszentjéről, Szent László királyról, hiszen a szakrális ünnep kötelez őseink fogadalmára, „legyünk hagyományaink, értékeink őrei és követői, térjünk vissza a forráshoz” – szólított fel.

Petkó Tamás plébános a püspök gondolatmenetéhez csatlakozva úgy fogalmazott, a legfontosabb a fiatalok forráshoz való visszacsábítása. Önvizsgálatot gyakorolva elmondta, fiatalabb korában maga sem mindig élt olyan életet, melyre keresztényként büszke lehetett volna. Mint mondta, az állat azt teszi, amit tud, amire született, ám az ember mindig azt akarja tenni, amit sosem fog tudni. Feltette a kérdést, mikor fogja az ember végre azt tenni, amit csak Ő tud, hinni, remélni és szeretni. Hangsúlyozta, ez a három krisztusi erény a hitünk forrása, ide kell visszavezetni a fiatalokat. Ehhez pedig bizonyos értelemben magunknak is szentté kell válni, példát mutatva.

A szentmise részeként Petkó Tamás telefonon is felhívta Bíró Lászlót. A püspök – aki megköszönte az érte elmondott imákat – elmondta, lába szépen gyógyul, de még egy jó ideig biztosan nem állhat lábra. Bíró László élő szóban is arra buzdított, tartsuk hagyományainkat. Mint mondta, Szent János és Pál, valamint Szent László emléke és a Remete Kápolna a csurgóval, a szekszárdiak kincsei, a mi gyökereink.

A misén Ács Rezső polgármester is részt vett, felidézve Bíró László fontos szerepét hagyományaink, gyökereink ápolásában, köszönetet mondva az iránymutatásért a püspöknek. A városvezető Szent László királyról megemlékezve többek között arról szólt, hogy a város védőszentje az elmúlt évszázadokban folyamatosan Szekszárdon tartotta a szemét, átsegítve bennünket a nehézségeken.

Mint azt a lovagkirályról mondta, Szent László, aki a korabeli Európa egyik legerősebb államának uralkodója volt, aki tisztában volt a gyökereink fontosságával és azokat felhasználva építette az országot és védte Európát, a kereszténységet. Kiemelte, most 2019-ben is hasonló a helyzet, ugyanis ismét mi magyarok vagyunk Európa védőbástyája. Hozzátette, ez Szent László király öröksége, neki köszönhetjük azt az erőt, ami ehhez szükséges.

A teljes cikk és a szentmisén készült képgaléria itt érhető el.

Szöveg és fotók: kadarka.net