Március 29-től 31-ig tartott Veronában a 13. Családok Világkongresszusa, amelynek két évvel ezelőtti alkalmát Budapesten rendezték meg. A 2017-es magyarországi találkozót Bíró László püspök atya is köszöntötte.

Nagy ajándék a nemzet és a hívő közösségek számára is, hogy Budapest adhat otthont a Családok XI. Világkongresszusának. Ez nem más, mint a család, az élet feletti öröm, a család ünneplése – hangsúlyozta köszöntőjében Bíró László.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke rámutatott: amikor a család kríziséről beszélünk, mi magunk is azok malmára hajtjuk a vizet, akik a családok válságát emlegetik. De tegyük a családot újra erőssé – szólított fel a püspök.

A kongresszus szerinte hozzájárulhat a tárgyi ismeretek bővítéséhez, s hogy ennek révén olyan identitást teremtsünk, amely egyszerre tudja értékelni a múltat, bizalommal tekint a jövőbe és intenzíven éli a jelent. Segít továbbá felismerni az ember méltóságát, és olyan etikát építeni, amely ismét az embert állítja a középpontba.

Ez a tárgyi ismeret segít bennünket, hogy leleplezzen minden olyan gondolkodást, amely az egoizmus abszolutizmusára törekszik. Világunkat eltorzítja az önzés, a dologra való koncentrálás, ahelyett, hogy az emberekre figyelnénk. Márpedig szükségünk van egymásra, csak együtt építhetünk jövőt – hangsúlyozta a családreferens püspök.

Isten szereti a házasságot, a családot, az életet, és soha nem szűnik meg szeretni a embert. Fontos, hogy a kongresszus tudatosítsa bennünk: az élet ajándék, a szeretet az élet értelme és tartalma – fogalmazott Bíró László.