„A párkapcsolati idő, a jegyesség ideje nem az Isten háta mögé való, hanem Isten szeme elé.” A jegyesség az első témája Bíró László püspök atya videó-sorozatának, mely a házasság kérdéseit járja körbe a jegyes-, majd a házaspár és a közösség vonatkozásában is.

A szerelem állapota kegyelmi idő. Két fiatal valamit megtapasztal Istenből, aki a szeretet. Eddig a szülők aggódtak csak a gyerekeikért, most ez a két fiatal kezd el aggódni egymásért. A jegyesség tehát kegyelmi idő, mert egyrészt közelebb jutnak Istenhez, megtapasztalnak valamit Istenből, másrészt a felnőtté válásnak az egyik állomása, amikor elköteleződünk valaki mellett.

A jegyesség a párbeszéd tanulásának is az ideje. Fájdalmas látni, ha egy fiatal pár eltölti az udvarlás idejét anélkül, hogy komoly párbeszéd alakulna ki közöttük. Én-te beszélgetés. És sokszor itt keveredik össze az udvarlási idő a szexszel. A szexualitás a teljes önátadás jele; amíg annak nincsenek meg a külső körülményei, addig az Egyház azt mondja, ne tedd! Figyelj a másikra, tanulj meg vele kommunikálni, mert az tartja majd össze később a házasságot is. A dialógus, a párbeszéd.

Forrás: https://csaladegyhaz.hu/1-a-jegyesek-szeretetutja-biro-laszlo-puspok-videosorozata-2023/