Anton Coșa (Kósa Antal) chișinăui (kisinyovi) püspök meghívására Bíró László tábori püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, Majnek Antal munkácsi püspök, valamint a Fokoláre mozgalom néhány tagja november 16–17-én látogatást tett Chișinăuban, a Moldovai Köztársaságban.

Bíró László püspököt hazaérkezését követően az utazás céljáról, programjáról kérdeztük. Elmondta, hogy testvéri látogatás volt, amelynek során megismerkedtek az egyházmegye lelkipásztori szolgálatával. Az első napon megnézték a képzési központot, találkoztak a rekollekcióra összegyűlt egyházmegyei papsággal. Este csatlakozott hozzájuk a Romániából érkezett Petru Gherghel iași-i (jászvásári) megyéspüspök is.

Másnap, november 17-én ellátogattak egy külvárosi, szaléziak által fenntartott plébániára és a Caritas által működtetett hajléktalanszállóra.

Este a székesegyházban, Árpád-házi Szent Erzsébet világegyházi ünnepén Bíró László püspök mutatott be szentmisét. Homíliájában kiemelte a moldovai és a magyar nép történelmének párhuzamait, hősies helytállásukat, amikor a tatár és török hadakkal szemben védték Európát, illetve a kommunista diktatúra idején megélt közös sorsukat. Kifejezte örömét, hogy láthatja a moldovai egyház újjáéledését. Szent Erzsébetről szólva hangsúlyozta jóságát és azt, ez a jóság hogyan alakul szépséggé.

Végül kifejezte örömét, hogy az országban értéknek tekintik a házasságot, szeretik a gyermekeket. A családoktól függ Moldova jövője – hangsúlyozta Bíró püspök.

A magyar püspökök a Chișinău-i Hősök Emlékparkjában ez évben felavatott, a Moldova területén hősi halált halt magyar katonák emlékművénél is imádkoztak.

Fotó: catolicmold.md

A képek forrása: forrás: http://catolicmold.md/2015/11/episcopi-maghiari-in-vizita-in-dieceza-de-chisinau

Magyar Kurír nyomán